Elke ochtend bedenk ik me weer: mijn lichaam zou blijer worden van een warm en gezond ontbijt. Maar toch grijp ik ’s ochtends naar een snelle boterham of havermoutpap (die helaas vaak al koud is tegen de tijd dat ik eraan begin). Klinkt bekend? Je hebt de voordelen al vaak gehoord – beter voor je spijsvertering en meer energie gedurende de dag. Je weet wat goed voor je is, en toch schuif je het steeds voor je uit.
Ik vind het tijd om daar verandering in te brengen. Ik heb besloten de uitdaging aan te gaan en mijn ochtendritueel aan te passen: ik begin mijn ontbijten-met-soep-experiment. Zin om mee te doen? Laten we samen kijken wat een warm ontbijt met ons doet.
Waarom eigenlijk een warm ontbijt?
Vanuit de Chinese Geneeskunde kun je de dag verdelen in twee fases: yin en yang. Yin staat voor de nacht, de fase van rust en herstel. De yang-fase begint in de ochtend en staat voor activiteit, warmte en beweging.
Als je er zo naar kijkt, is het logisch dat een warm ontbijt precies is wat je lichaam nodig heeft om soepel de yang-fase in te gaan. Het warme voedsel wakkert je innerlijke vuurtje aan, zodat je met energie aan je dag kunt beginnen. Een koud ontbijt daarentegen kan dit vuurtje temperen, waardoor je lichaam extra hard moet werken om de koude voeding op te warmen en om te zetten in energie.
Tijd voor warme soep dus!
De voordelen van soep in de ochtend
Naast dat ik dol ben op soep, biedt het als ontbijt nog een paar fijne voordelen: het is makkelijk verteerbaar, ondersteunt je vochtbalans en je kunt eindeloos variëren met verwarmende ingrediënten zoals gember, pompoen en zoete aardappel.
Om het mezelf makkelijk te maken, is mijn plan om 1 of 2 keer per week een grote pan soep te maken voor mijn hele gezin. Dat scheelt in de ochtend een hoop tijd. We hoeven het dan alleen nog even op te warmen. In de tijd dat alles staat te koken en pruttelen, kan ik mooi de lunchtrommels voor de kinderen vullen of de vaatwasser uitruimen.
De uitdagingen en voorbereiding
Nu moet ik toegeven: een soepontbijt vergt wel wat meer voorbereiding dan even snel een boterham smeren. Het betekent vooruit koken, mijn ochtendritme een beetje aanpassen en zorgen dat ik alles in huis heb. Maar met een beetje voorbereiding moet dat lukken!
Gelukkig heb ik het kookboek ‘Ontbijt je fit’ van Jutta Koehler – een boek vol lekkere recepten die aansluiten bij de Chinese voedingsleer. Tot nu toe gebruikte ik de recepten vooral voor de lunch, maar nu ga ik ze als ontbijt uitproberen – waar ze eigenlijk ook voor bedoeld zijn. Voor deze eerste week van mijn experiment, heb ik besloten te beginnen met een simpel soep recept met prei, linzen en wortel. Een heerlijke soep die ook goed in de smaak valt bij mijn kinderen. Om het mezelf makkelijk te maken, ga ik voorlopig alleen dit recept maken. Zo hoef ik niet steeds iets nieuws uit te proberen, en het helpt me om snel in een ritme te komen.
En nu denk je misschien, iedere ochtend dezelfde soep? Is dat niet saai? En moet je niet meer variëren? Ik denk dat dat wel meevalt, want nu grijp ik ook bijna iedere ochtend naar hetzelfde ontbijt. En als dit lukt, kan ik daarna gaan variëren.
Vol goede moed haalde ik dinsdag alle ingrediënten in huis, vastbesloten om de volgende ochtend te beginnen. Maar eerlijk is eerlijk: inmiddels is het vrijdag en de soep heeft de ontbijttafel nog niet gehaald! Veranderen van gewoontes is niet makkelijk. Toch ben ik vastberaden om door te zetten en deze uitdaging een kans te geven. Dit weekend staat de soep te pruttelen. Volgende week dus ècht beginnen.
Doe je mee?
Ben je ook nieuwsgierig naar een warm ontbijt? Ga je, samen met mij, de uitdaging aan? Over een paar weken laat ik weten hoe mijn experiment verloopt en…of ik het volhoud. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat! Wie weet, misschien wordt wel heel mijn gezin enthousiast.
Blijf lekker warm deze herfst, en tot snel met mijn update!